Otto Tolonen Kuva: Mika Kirsi

Otto Tolonen

Otto Tolonen on eräs ikäpolvensa monipuolisimmista ja aktiivisimmista klassisista kitaristeista. Taiteilijana hän etsii jatkuvasti uutta ohjelmistoa sekä kokeilee tuoreita konserttimuotoja ja tekniikoita.

Tolosen menestys 20 kansainvälisessä kilpailussa vuosina 1995–2009 loi vahvan pohjan hänen uralleen. Hän ylsi kärkisijoille tärkeimmissä kansainvälisissä kitarakilpailuissa, kuten Andrés Segovia Competition (Herradura), Markneukirchen Instrumental Competition (Saksa), Tokyo International Guitar Competition ja Guitar Foundation of America.

Tolonen esiintyy aktiivisesti resitaalein sekä kamarimuusikkona konsertoiden laajasti Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Japanissa. Hänen ohjelmistonsa ulottuu renessanssin vihuela-teoksista aikamme kitaramusiikkiin. Viime vuosina Tolonen on keskittynyt erityisesti 1900- ja 2000-lukujen säveltaiteeseen. Hänen tulkintansa Hans Werner Henzen kitarasävellyksistä ovat saaneet paljon kansainvälistä huomiota ja ovat tehneet Tolosesta kysytyn Henzen kitarateosten esittäjän. Vuonna 2015 hän levytti Henzen massiivisen Royal Winter Music -teoksen. Helsingin Sanomat valitsi levyn yhdeksi vuoden parhaista, ja albumi oli myös Emma- ja YLEn Vuoden levy -palkintoehdokkaana. Samoin Tolosen uusinta Retratos-levyä YLE piti ”täysosumana”, ja Helsingin Sanomat kuvaili Tolosen soittoa sillä ”elämää suuremmaksi”.

Syksyllä 2018 Tolonen nimitettiin kitaransoiton professoriksi Norjan valtiolliseen musiikkikorkeakouluun. Tämän ohella hän opettaa myös Sibelius-Akatemiassa ja on pitänyt mestarikursseja Suomen lisäksi Brasiliassa, Hollannissa, Italiassa, Isossa-Britanniassa, Liettuassa, Ruotsissa, Saksassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Tolonen on suorittanut laajat opinnot Sibelius-Akatemiassa,nuoriso-osastolta aina tohtorikoulutukseen asti. Tutkimuskohteenaan hänellä on parhaillaan eurooppalainen kitaramusiikki sekä musiikilliset tyylit 1900-luvun jälkipuoliskolla. Tolosen opettajia Sibelius-Akatemiassa ovat olleet Jukka Savijoki ja Timo Korhonen. Opintojaan hän on täydentänyt myös Raphaella Smitsin johdolla Belgiassa, Thomas Müller-Peringin ja Jürgen Ruckin johdolla Saksassa sekä Oscar Ghiglian johdolla Italiassa.

Vanhat ja uudet, tähän mennessä tuntemattomat teokset sekä ohjelmistot, musiikkifilologia, poikkitaiteelliset projektit ja uudet soittotekniikat kiinnostavat Tolosta. Tällä hetkellä hänen aikansa jakautuukin esiintymisten, opettamisen ja levytysten kesken.