Markku Luolajan-Mikkola (c) Marco Borggreve

Markku Luolajan-Mikkola

Markku Luolajan-Mikkola on esiintynyt sekä kamarimuusikkona että omin resitaalein lähes tuhannessa konsertissa ympäri maailmaa. Hän on Phantasm-gambayhtyeen perustajajäsen ja soittaa lisäksi useissa muissa kokoonpanoissa. YLE:n musiikkitoimittajat valitsivat ranskalaiseen barokkimusiikkiin keskittyneen laajan Gambaa! -konserttisarjan ”vuoden 2003 musiikkiteoksi”. Luolajan-Mikkolan kiinnostus vanhoille soittimille sävellettyyn nykymusiikkiin on johtanut hänet yhteistyöhön arvostettujen säveltäjien kanssa ja kantaesittämään viola da gamballa yli 20 sävellystä.

Markku Luolajan-Mikkola on tehnyt viitisenkymmentä soolo- ja kamarimusiikkilevytystä. Hänen soololevytyksilleen on myönnetty Janne-palkinto, YLE:n tunnustuspalkinto sekä klassisen musiikin Emma-palkinto. Phantasm-kvartetille on myönnetty kolmesti Gramophone-palkinto, ja yhtyeen levytykset on huomioitu myös Diapason d’’Or de l’année, Gramophone-lehden Editor’’s Choice, Choc du Monde, BBC Music Magazine Recording of the Month sekä Rondo-lehden Kuukauden levy -tunnustuksilla.

Markku Luolajan-Mikkola toimi Suomen Solistiyhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2003–2008. Hän vaikutti Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena johtajana vuosina 2010–13 ja perusti vuonna 2010 BRQ Vantaa -festivaalin. Luolajan-Mikkola opettaa Sibelius-Akatemiassa sekä Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Hän oli vuosina 2005–15 Phantasm-yhtyeen residenssin myötä Oxfordin Magdalen Collegen vieraileva professori (Honorary member of the Senior Common Room at Magdalen College, Oxford).

Markku Luolajan-Mikkola toteutti vuosina 2015–17 Peregrinatio-konserttikiertueen kaikissa Suomen keskiaikaisissa kirkoissa soittaen barokkisellolla Johann Sebastian Bachin soolosello- ja sooloviuluteokset kaikkiaan kuudessa eri ohjelmassa ja yli 80:ssä konsertissa. Lisäksi hän on esittänyt viola da gamballa viisi ohjelmaa Marin Maraisin ja Antoine Forquerayn musiikkia cembalisti Ilpo Laspaksen kanssa Soiva akatemia -konserttisarjassa. Phantasm-gambayhtye esiintyy säännöllisesti muun muassa Lontoon Wigmore Hallissa, jossa yhtyeellä on residenssi vuoteen 2018 asti.

www.luolajan-mikkola.fi
www.brq.fi
www.phantasm.org.uk
www.lumi-strings.fi