Guadalupe López-Íñiguez (c) Ville-Paul Paasimaa

Guadalupe López-Íñiguez

Guadalupe López-Íñiguez (1983, Valencia, Espanja) on sekä sellisti että poikkitieteellinen tutkija ja asuu tällä hetkellä Suomessa. Hän on suorittanut psykologian tohtorin tutkinnon Madridin yliopistossa (Universidad Autónoma de Madrid) summa cum laude -arvosanalla ja International Mention -kunniamaininnalla. Hänen väitöskirjansa huomioitiin myös Extraordinary Doctorate palkinnolla (primatohtori). Musiikkitieteellisten ja pedagogisten maisterin tutkintojen lisäksi hän on suorittanut maisterin tutkinnon esittävässä säveltaiteessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa klassisen musiikin osastolla. Guadalupe on Taideyliopiston CERADA:n (Center for Educational Research and Academic Development in the Arts) musiikkikasvatuksen dosentti, Sibelius-Akatemian post doc tutkija ja opettaja, sekä johtokunnan jäsenenä Espanjan musiikki- ja esiintymispsykologian yhdistyksessä. Hän on erikoistunut musiikin oppimisen psykologiaan, historiallisiin esityskäytäntöihin, taiteelliseen tutkimukseen ja tutkimusmetodeihin.

Guadalupe on opiskellut lukuisien merkittävien modernin-, 1800-luvun ja barokkimusiikin spesialistien johdolla, ja erityisen kiitollinen hän on Markku Luolajan-Mikkolalle ja Rafael Ramosille saamastaan kannustuksesta. Hän on esiintynyt solistina the Fabulous Fringe -konserttisarjassa Utrechtin vanhan musiikin festivaaleilla Hollannissa, Bergheimin soolosellofestivaaleilla Saksassa, sekä BRQ Vantaa -festivaaleilla, Sibafest-tapahtumassa ja Soiva Akatemia -konserttisarjassa Suomessa. Tulevat esiintymiset sisältävät klassisromanttista musiikkia sellolle ja fortepianolle eri puolilla Eurooppaa. Guadalupe on muusikko Mediaset TV:n International ja Iberian ”Musical Cities” -ohjelmassa, ja hiljattain Alba records julkaisi hänen debyyttialbuminsa, joka sisältää Gabriellin ja Scarlattin sellosävellykset. Albumi on saanut erinomaisia arvioita kansainvälisessä lehdistössä. Seuraavaksi hän levyttää Olga Andryushchenkon kanssa Mendelssohnin teokset sellolle ja pianolle. Guadalupe soittaa toisinaan myös Helsingin barokkiorkesterissa ja muissa vanhan musiikin yhtyeissä. Nuoruudessaan hän toimi nuoriso-orkestereitten soolosellistinä Madridissa, Valenciassa ja Oviedossa.

Tutkijana Guadalupe osallistuu säännöllisesti kansainvälisiin kongresseihin, ja hänen töitään on julkaistu kirjoissa ja arvostetuissa tiedelehdissä, jotka ovat haku- ja indeksointipalvelussa ISI Web of Knowledge (JCR-SSCI ja A&HCI). Hän toimii useiden tiedelehtien, konferenssien ja tukimuslaitosten erityisasiantuntijana ja hänelle on myönnetty lukuisia apurahoja ja palkintoja. Parhaillaan hänellä on työn alla Koneen säätiön poikkitieteellinen tutkimusprojekti (2016-2018), joka keskittyy Beethovenin ja Mendelssohnin variaatioteoksiin sellolle ja fortepianolle. Guadalupe on osallistunut vuodesta 2008 alkaen erilaisiin rahoituksen saaneisiin taiteen koulutuksen ja oppimisen psykologiaan liittyviin yhteistyö- ja tutkimusprojekteihin Euroopassa (mm. I+D+i, Suomen Akatemia). Hän on myös valmisteilla olevan Ibero-American Handbook of Educational Psychology of Music -kirjan vastaava toimittaja. Guadalupe väitteli tohtoriksi vuonna 2014 FPU-UAM -apurahalla ohjaajanaan professori Juan Ignacio Pozo. Hänen väitöskirjansa käsitteli jousisoittajien sekä jousisoittimien opettajien ja opiskelijoiden musiikillisen tiedon ja taidon oppimisen psykologisia prosesseja erityisesti konstruktivistisesta näkökulmasta.

Lisätietoja:

http://www. guadalupelopeziniguez.com