Gothic Voices Kuva: Eric Richmond

Gothic Voices

Gothic Voices on tunnettu yli kolme vuosikymmentä erinomaisuudestaan sekä keskiaikaisen musiikin hienostuneista ja kauniista tulkinnoistaan. Kvartettina toimiva lauluyhtye jatkaa alati kehittymistään oivaltavien ohjelmien parissa. Kokoonpano hyödyntää jäseniensä äänimateriaaleja vaihtelevin yhdistelmin ja on hiljattain laajentanut ohjelmistoaan myös nykymusiikin puolelle.

 

Kantavana voimana Gothic Voicesin menestykselle on palo tuoda keskiaikaista musiikkia valtavirtaan. Christopher Page perusti vuonna 1980 yhtyeen, joka on sittemmin rakentanut vaikuttavan maineen aiemmin tuntemattoman – pääosin 10001400-lukujen – ohjelmiston airuena yleisöille ympäri maailmaa. Viime vuosina kokoonpano on löytänyt luontevan linkin keskiaikaisen ja uuden musiikin välille, sillä useat aikamme säveltäjistä ovat innoittuneet keskiajan ohjelmistosta sen kokeilevan luonteen tähden. Uuden ja vanhan vastakkainasettelu on nykyisin Gothic Voicesin ohjelmoinnin kulmakivi. Yhtye on tilannut teoksia ja tehnyt yhteistyötä säveltäjien Joanne Metcalf, Andrew Smith, Karen Takana ja Michael Pisaro kanssa. Kokoonpanon levytys Mary, Star of the SeaLinn Recordsille näki päivänvalon vuonna 2016 saaden suurta arvostusta ilmestyessään: ”mukaansatempaava levytys täynnä vertaansa vailla olevaa selkeyttä”. (Choir and Organ)

 

Ryhmän esilevytys A Feather on the Breath of God, joka sisälsi rajoja rikkovaa ohjelmistoa Hildegard Bingeniläiseltä, on yhä myydyin albumi klassista kaanonia edeltävää musiikkia. Se ilmentää Gothic Voicesin asemaa alansa johtavana yhtyeenä lukuisten muiden palkittujen levytyksien ohella, joita on kertynyt yli 20 kappaletta Hyperion- ja Avie-levymerkeille. Näistä kolme ovat voittaneet Gramophone-lehden vanhan musiikin palkinnon.

 

Gothic Voices tekee yhteistyötä instrumentalistien, kuten Andrew Lawrence-Kingin kanssa, mikä on kirvoittanut suurta suosiota myös kriitikoilta: ”[he] kuljettivat upeasti meidät 1400-luvun sointimaailmaan.” (Gramophone – Editor’s Choice)

 

Kokoonpano on laulanut lukuisissa konserttipaikoissa Saksan ja Espanjan suurista katedraaleista keskiaikaisiin luostareihin Ranskassa ja Italiassa sekä teattereissa, konserttitaloissa ja jopa ecuadorilaisessa ostoskeskuksessa. Gothic Voices on kiertänyt laajalti Euroopassa, Skandinaviassa, Israelissa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa menestyksen saattelemana. Yhtye on esiintynyt BBC Proms-, Spitalfields-, Cheltenham-, Chester- ja Three Choirs -festivaaleilla, Edinburgh International Festivalilla sekä Yorkin, Brightonin ja Birminghamin vanhan musiikin viikoilla. Muihin yhtyeen kansainvälisiin vierailuihin lukeutuvat Flanderin ja Utrechtin vanhan musiikin festivaalit sekä Norjan Vestfold-festivaali. Gothic Voicesin viimeaikaisia kohokohtia ovat esitykset Louth Contemporary Music Societyssa, Flanderin Laus Polyphoniae -festivaalilla sekä yhteistyöprojekti Oslo Domkor -kuoron kanssa.