Giovanni Antoninni Kuva: Marco Borggreve

Giovanni Antonini

Milanolaissyntyinen Giovanni Antonini opiskeli Civica Scuola di Musicassa ja Geneven Centre de Musique Anciennessa. Hän on Il Giardino Armonico -yhtyeen perustajajäsen ja on luotsannut kokoonpanoa vuodesta 1989. Kyseisen orkesterin kanssa Antonini on esiintynyt sekä kapellimestarina että nokkahuilu- ja traversosolistina Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Australiassa, Japanissa ja Malesiassa. Hän on puolalaisen Wratislavia Cantans -festivaalin taiteellinen johtaja sekä Mozarteum-orkesterin ja Kammerorchester Baselin pääkapellimestarivierailija.

 

Antonini on työskennellyt lukuisten maailmantähtien, kuten Cecilia Bartolin, Kristian Bezuidenhoutin, Giuliano Carmognolan, Isabelle Faustin, Sol Gabettan, Sumi Jon, Viktoria Mullovan, Katia ja Marielle Labèquen, Emmanuel Pahudin ja Giovanni Solliman kanssa. Hänet tunnetaan hienostuneesta sekä oivaltavasta lähestymisestään klassiseen ja barokin ohjelmistoon, joten Antonini vierailee myös säännöllisesti Berliinin filharmonikoiden, Concertgebouw-, Tonhalle- ja Mozarteum-orkestereiden, Leipzigin Gewandhaus-orkesterin sekä Lontoon (LSO) ja Chicagon sinfoniaorkestereiden johdossa.

 

Antoninin menneisiin oopperaproduktioihin lukeutuvat Mozartin Figaron häät ja Händelin Alcina MilanonTeatro alla Scalassa sekä Zürichin oopperassa. Vuonna 2018 Antonini palasi Zürichin oopperaan johtamaan Mozartin Idomeneon. Kaudella 2018/19 hän debytoi Yomiuri Nippon Symphonyn (solistina Viktoria Mullova ja Avi Avital) sekä Tšekin filharmonisen orkesterin johtajana. Samana vuonna Antonini palasi Kammerorchester Baselin kapellimestarikorokkeelle konserttiesityksin Fideliosta ja Don Giovannista, Orchestra of the Age of Enlightenmentin johtoon Mozartin sinfonioiden sekä Gluckin ja Mozartin aarioiden parissa (sol. Magdalena Kožená) ynnä versiointiin Händelin Orlandosta Theater and der Wienissä.

 

Il Giardino Armonicon kanssa Antonini on levyttänyt Teldec-merkille lukuisia julkaisuja Vivaldin instrumentaaliteoksia sekä laajan tuotannon 1600–1700-lukujen italialaisilta säveltäjiltä, Johann Sebastian Bachilta (Brandenburgilaiset konsertot), Biberiltä ja Lockelta. Naïvelle hän on levyttänyt Vivaldin oopperan Ottone in Villaja julkaissut Deccalle hiljattain Il Giardino Armonicon ja sopraano Julia Ležnevan yhteistyöalbumin Alleluia. Kammerorchester Baselin johdossa Antonini on levyttänyt Beethovenin sinfoniat sekä hiljattain myös albumin huilukonserttoja (Revolution) solistina Emmanuel Pahud. Vuonna 2013 hän johti levytyksen Bellinin Normasta Orchestra La Scintillan kanssa Deccalle.

 

Antonini toimii Haydn 2032-projektin taiteellisena johtajana tarkoituksenaan levyttää ja esittää visionäärinen projekti Haydnin sinfonioista Il Giardino Armonicon ja Kammerorchester Baselin kanssa. Säveltäjän 300-vuotissyntymäpäivää juhlistavan projektin julkaisut nro 1–6 ovat ilmestyneet Alpha Classics -merkillä, ja seuraavat kaksi levytystä odottavat julkaisuaan lähitulevaisuudessa.