Anna-Maaria Oramo (c)

Anna-Maaria Oramo

Anna-Maaria Oramo on monipuolinen suomalainen cembalotaiteilija, joka nauttii erityisesti yhteismusisoinnista. Oramo tekee jatkuvaa yhteistyötä monien ulkomaisten ja suomalaisten soitin- ja laulutaiteilijoiden kanssa. Kokoonpanoihin kuuluvat muiden muassa pariisilaiset Ensemble Matheus ja Orfeo 55, joiden kanssa hän on tehnyt myös kiertueita Euroopassa ja Ranskassa. Kotimaassa Oramo toimii vakituisemmin cembalistina Helsingin Barokkiorkesterissa ja Suomalaisessa Barokkiorkesterissa, joiden kanssa hän tekee myös kiertueita ja toimii johtaja- ja solistitehtävissä. Oramo on myös kantaesittänyt kotimaista ja ulkomaista nykymusiikkia.

Soolouralla ensilevy Antonio Solerin cembalosonaatteja (2011) ja yhtyelevy Canta la Serenissima (2013) saivat kansainvälisesti kiittävät arviot. Ilmestymistään odottaa uunituore, Helsingin Barokkiorkesterin kanssa äänitetty J. S. Bachin cembalokonserttoja kolmelle ja neljälle cembalolle. Tällä hetkellä Oramo keskittyy enimmäkseen keskiaikaiseen cembaloon, clavisimbalumiin. Hän onkin toistaiseksi ainoa suomalainen cembalisti, joka esittää keskiaikaista musiikkia tällä 1400-luvun esikuvien mukaan rakennetulla soittimella. Oramolle on myönnetty vuodeksi 2018 Valtion 1-vuotinen tateilija-apuraha clavisimbalum-projekteja varten.

Oramo aloitti musiikkiopintonsa 5-vuotiaana pianonsoitolla, jota hän opiskeli Hanna Ahon ohjauksessa aina vuoteen 1998. Tämän jälkeen hän keskittyi ensin kirkkomusiikin, urkujensoiton ja laulun opiskeluun ja myöhemmin cembalonsoittoon Sibelius-Akatemiassa mm. Elina Mustosen ja Miklós Spanyin ja Pariisin konservatoriossa Olivier Baumontin johdolla. Oramo on sittemmin valmistunut musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian Docmus-tohtorikoulun taiteilijakoulutuksesta vuonna 2017, aiheenaan laulun esikuva vuosien 1650–1730 ranskalaisessa cembalomusiikissa. Anna-Maaria Oramo opettaa vanhaa musiikkia mestarikursseilla, mm. kansainvälisellä Sastamala Gregoriana -festivaalilla, jossa hän on toiminut vuodesta 2002.