Heinavanker

02.12.2019

Keskiajan joulu – O Magnum Mysterium

su 15.12. klo 14–15, Pyhän Laurin kirkko, Kirkkotie 45, Vantaa

Heinavanker:
Ester-Silva Erikson, sopraano
Saale Kreen, altto
Sander Pehk, tenori
Taniel Kirikal, baritoni
Vambola Krigul, basso
Margo Kõlar, tenori ja taiteellinen johtaja

Virolainen vokaaliyhtye Heinavanker johdattaa kuulijat arkaaisen runolaulun, myyttisten luonnonkansan maailman kuvausten ja virolaisten kansankoraalien sävelin kohti joulun levollista rauhaa.

Konsertti toteutetaan Lepohetki-konserttina. Yleisö voi kuunnella konserttia joko penkissä istuen tai joogapatjoilla raukeasti musiikin sylissä leväten. Voit tuoda patjan mukanasi tai lainata sen paikan päältä.

Vapaa sisäänpääsy, ohjelma 10,-.

Lisätietoa ohjelmasta:
Kuten konsertille nimensä antaneessa keskiaikaisessa O Magnum Mysterium -laulussa on myös virolaisissa runolauluissa mukana erilaisia eläimiä, lintuja ja muita mystisiä olioita. Ohjelman runolauluissa esittäytyy virolaisten muinainen maailmankuva, johon alkaa unenomaisesti ilmaantua kristillisiä piirteitä. Kyseessä on omaperäinen katsomus lähetystyön tuloksista, jotka luonnonkansa on suodattanut oman maailmankuvansa kautta. Kansankoraalien tekstit ovat peräisin enimmäkseen luterilaisesta virsikirjasta, mutta sävelmät ovat muuttuneet tuntemattomiksi ja niitä on koristeltu suorastaan virtuoosimaisesti. Laulujen nyt kuultavat puoli-improvisoidut sovitukset ovat yhtyeen tekemiä.

Vantaan kaupunki, Taike ja Aktiastiftelsen i Vanda tukevat konsertin järjestämistä.

Kuva: Vantaan Fotokerho/Eero 2018

02.08.2019

Lasten keskiaikainen musiikkipaja la 10.8. klo 14–17.30

Tervetuloa aikamatkalle keskiajan musiikilliseen maailmaan!

Aino Peltomaan ja Susanna Tolletin ohjaamassa interaktiivisessa keskiaikaisen musiikin pajassa pääset kokeilemaan soittimia, laulamaan, soittamaan ja opit mm. maailmanhistorian ensimmäisen ylöskirjoitetun maallisen kaanonin!

Tutustumme keskiajan rikkaaseen sävelmistöön ja soittimistoon, mm. mystikko Hildegard Bingeniläiseen, Monsterratin punakantiseen kirjaan ja suomalaisiin Piae Cantiones- sävelmiin. Pajassa pääsemme myös yhdessä luomaan keskiajan musiikillisen äänimaiseman. Jos haluat, voit ottaa oman soittimen mukaan. Pajassa on myös kokeiltavana paljon erilaisia soittimia.

Liity mukaan klo 14–17 aina tasalta tai puolelta. Voit viipyä musiikin parissa puolen tunnin ajan tai halutessasi useamman jakson verran. Musiikkipaja sopii parhaiten eskari- ja alakouluikäisille. Myös aikuiset ovat tervetulleita osallistumaan. Musiikkipaja on maksuton.

Helsingan keskiaikapäivä järjestetään la 10.8. klo 11–18 Helsingin pitäjän kirkonkylässä, Pyhän Laurin kirkon ympäristössä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

17.06.2019

All Boys!

la 10.8. klo 11.00–12.00

Helsingan keskiaikapäivä, Pappilan puisto, Helsingin pitäjän kirkonkylä

 

Helsingan keskiaikapäivän jo perinteeksi muodostuneessa koko perheen piknikkonsertissa soi tänä vuonna All Boys! Istahda  pappilan puiston nurmelle ja anna musiikin viedä. Konsertti on ilmainen. Tervetuloa!

 

All Boys! on nokkahuilisti, säkkipillisti, musiikin maisteri Janek Öllerin ja lyömäsoittaja, musiikkipedagogi Mikael Heikkilän muodostama duo, jolle keskiaikainen musiikki toimii ponnahduslautana raja-aitoja kaatavalle musisoinnille. Improvisaatiolla, innovatiivisilla sovituksilla sekä soitinnuksilla on tärkeä sija yhtyeessä. He ovat jo vuosia kiertäneet yhdessä Suomea osana laajempaa keskiaikaisen musiikin kokoonpanoa, Fioretto Ensemblea, ja ihastuttaneet yleisöä saumattomalla yhteissoitollaan.

 

All Boys! debytoi elokuussa 2011 Tuusulan taiteiden yö -tapahtumassa ja on sen jälkeen toteuttanut useita kiertueita – muun muassa Ilon alku – musiikkia mustan surman molemmin puolin (2012) ja Mostly Medieval (2014, triona nokkahuilisti Petri Arvon kanssa) – esiintyen kirkoissa, museoissa, klubeissa ja viljamakasiineissa. Ohjelmistoon on kuulunut keskiaikaisen materiaalin lisäksi myös itse sävellettyä musiikkia ja uutta musiikkia kuten John Cagea. Dio mi guardi – Jumalan katseen alla -ohjelman ensimmäisen version All Boys! työsti kesällä 2018.

 

All Boys!in soittimistoon kuuluu laaja valikoima erilaisia huiluja, säkkipillejä, kehärumpuja ja tamburiineja sekä heleästä soinnistaan tunnettu dulcimer ja viimeisimpänä lisänä sähkökitara.

Otto Tolonen Kuva: Mika Kirsi

20.03.2019

Lepohetki-konsertti: Musiikkia vuosisatojen varrelta

to 21.3. klo 17.30–18.30 ja klo 19.00–20.00 Galleria K (Asematie 7, Vantaa)

 

Otto Tolonen, klassinen kitara, barokkikitara ja vihuela

 

Giulio Regondi (1822–1872)

Nocturne

Luis de Narváez (fl. 1526–1549)

Fantasia I

Guardame las Vacas

Mille Regretz

Gaspar Sanz (1640–1710)

Canarios

 

Viime kesän BRQ Vantaa Festivalin konsertissa Otto Tolonen lumosi kuulijansa huikealla virtuoosimaisuudella, herkällä runollisuudella ja samettisen pehmeällä soinnilla. Nyt häntä on mahdollisuus kuulla juhlavuoden 2019 avajaiskonsertissa raukeasti vanhan musiikin sävelten sylissä leväten. Ohjelmisto sisältää näppäilymusiikkia kolmelta vuosisadalta.

Lepohetki-konserteissa kuuntelet musiikkia joogapatjoilla, meditatiivisen äänimaailman hellittävänä. Tätä konserttia ei kannata jättää väliin, olitpa vanhan musiikin suurkuluttaja tai arkeesi hetken hengähdystaukoa kaipaava kuulija. Suosittelemme konserttia myös sinulle, jolle klassinen musiikki ei ole ennestään tuttua. Otto Tolonen on kansainvälisesti palkituin suomalainen muusikko. Hänen käsissään kitara elää ja tarjoaa elämyksiä meistä jokaiselle.

Huom! Voit lainata joogamaton paikan päältä tai ottaa oman mukaan.

Konserttien välissä klo 18.35–18.50 on taidevartti, jonka aikana on mahdollista tutustua galleriassa esillä olevaan Vantaan taiteilijaseuran näyttelyyn oppaan johdolla.

Vapaa pääsy.

Kuva: Teresa Pewal

04.08.2018

Rachel Podger: Signeeraustilaisuus la 11.8. klo 21

Rachel Podger ja Brecon Baroque juhlistavat uuden Vivaldi: Le Quattro Stagioni -levynsä (Channel Classics, 2018) julkaisua BRQ Vantaalla. Tervetuloa levyjen signeeraustilaisuuteen lauantaikonsertin 11.8. jälkeen klo 21 tapaamaan maailman huippubarokkiviulisteihin kuuluvaa Rachel Podgeria!

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kuva: Gustav Larsson

01.07.2018

BRQ Vantaa Fringe III: Pièces de viole – Barokin helmiä kahdelle viola da gamballe

Sunnuntai 12.8. klo 18–19, Pyhän Laurin kappeli
(Pappilankuja 3, Vantaa)

Gambaduo
Maija Lampela, pardessus- ja bassogamba
Johanna Kilpijärvi, bassogamba

François Couperin (1668–1733): Treiziéme concert à deux instrumens à l’unisson (Concerts royaux les goûts-réunis)
Vivement
Air agréablement
Sarabande tendrement
Chaconne légere

Charles Dollé: Sonatas, Duos & Pieces, livre 2, (Op.4)
La Favoritte ”Tendrement”
Les regrets
Le Lutin

Marin Marais (1656-1728): Pièces à une et à deux violes (1.kirja, Pariisi, 1686), osia sarjasta G-duuri kahdelle viola da gamballe
Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Gigue

Monsieur de Sainte-Colombe (n. 1640 – 1700): Concert XLVIII (nro. 48) “Le raporté” (Concerts à deux violes esgales)
Le raporté
La belle. Passacaille du raporté
Chacone raportée

Johann Schenck (1660–n.1712): Chaconne sonaatista nro IV ”Le Nymphe di Rheno”

Gambaduo Kilpijärvi–Lampela tutkailee ohjelmassaan ranskalaisen (ja hieman alankomaisen) gambamusiikin helmiä. Molemmat muusikot ovat vastikään valmistuneet Sibelius-Akatemiasta opettajaan Markku Luolajan-Mikkola. Kilpijärvi opettaa sellonsoittoa Nurmijärven musiikkiopistossa ja Nurmijärven Opistossa sekä luotsaa Pluralis-yhtyettä. Lampela keskittyy bassogamban ohella pienen pardessus de violen soittoon ja opettaa Töölön musiikkiopistossa sellonsoittoa. Lisäksi hän tutkii metsiä ja soita Helsingin yliopistolla.

Konserttiin on vapaa pääsy. Voitte kuitenkin tukea nuoria muusikoita tekemällä vapaamuotoisen lahjoituksen heille tapahtumassa.

01.07.2018

BRQ Vantaa Fringe II: Interlocution – Keskustelu

Sunnuntai 12.8. klo 16.30–17.30, Pyhän Laurin kappeli
(Pappilankuja 3, Vantaa)

Tre Oratori
Antje Becker, traverso
Oleg Belyaev, barokkisello
Ondřej Bernovský, cembalo

Carl Philipp Emanuel Bach (1714–1788): Sonaatti cembalolle ja huilulle G-duuri Wq 86
Andante
Allegretto
Allegro

Jean-Baptiste Barrière (1707–1747): Sonaatti sellolle ja basso continuolle e-molli, Premier Livre (1733)
Adagio
Allegro
Adagio
Aria. Grazioso ed altro

Jacques-Martin Hotteterre (1674–1763): Trio et Fanfare a 3 kokoelmasta Airs et Brunettes

Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755): Sonaatti huilulle, sellolle ja basso continuolle D-duuri, op. 50 nro 6
Largo
Allegro
Larghetto
Allegro

Johann Christoph Friedrich Bach (1732–1795): Sonaatti huilulle ja cembalolle d-molli
Allegretto
Andante
Allegro

Franz Xaver Richter (1709–1789): Trio cembalolle, huilulle ja sellolle D-duuri
Allegretto
Larghetto
Presto ma non troppo

Tre Oratori keskittyy ohjelmistoon traversolle sekä obbligato-cembalolle. Kosketinsoittimen rooli muuttui hiljalleen 1700-luvun varrella: Aiemmin sitä kuultiin pääosin basso continuo -ryhmässä cembalistien improvisoiden stemmansa bassolinjan pohjalta. Muun muassa Bachin pojat sävelsivät kuitenkin musiikkia, jossa cembalon stemma oli jo aukikirjoitettu. Tämä kehitys muutti soittimen roolia kamarimusiikkikokoonpanoissa ja johti myöhemmin klassismin sekä romantiikan pianosonaattien kehitykseen. Beckerin ja Bernowskýn Due Oratori esiintyi BRQ Vantaan Fringe-sarjassa viime vuonna duona, mutta nyt yhtye palaa kolmihenkisenä tämän vuoden varjofestivaalille.

Konserttiin on vapaa pääsy. Voitte kuitenkin tukea nuoria muusikoita tekemällä vapaamuotoisen lahjoituksen heille tapahtumassa.

01.07.2018

BRQ Vantaa Fringe I: De l’esprit francais – Musiikkia 1700- ja 1800-lukujen Ranskasta

Lauantai 11.8. klo 17.30–18.30, Nyknapaksen talo
(Kirkkotie 26, Vantaa)

Ensemble Vergissmeinnicht
Antje Becker, traverso
Barbora Hulcová, teorbi

Jacques-Martin Hotteterre (1674–1763): Sarja e-molli op. 2 nro 4 huilulle ja basso continuolle
Prelude. Lentement
Allemande. La Fontainebleau
Sarabande. Le depart
Air. Le Fleuri
Gavotte. La Mitilde
1. Menuet. Le beaulieu – 2. Menuet

Michel Pignolet de Montéclair (1667–1737): Brunette kokoelmasta Brunetes. Anciènes et Modernes
La bergere Celimene

Robert de Visée (1650–1725): Sarja g-molli teorbille
Prélude
Allemande. La Conversation
Courante
Sarabande
Gigue

Pierre Danican Philidor (1681–1731): Sarja h-molli huilulle ja basso continuolle
Lentement
Gavotte. Gayement et gracieusement
Sarabande
Rigaudon

Robert de Visée (1650–1725): Sarja a-molli huilulle ja basso continuolle
Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte
Rondeau
Gigue

Michel Pignolet de Montéclair (1667–1737) / Jacques-Martin Hotteterre (1674–1763): Brunetteja kokoelmista Brunetes. Anciènes et Modernes ja Airs et Brunettes
“L’autre jour m’alant promener”
“Puisque le Ciel le veut ainsy”
“On dit qu’Amour est si charmant”
“Je suis aimée”

Alessandro Piccinini (1566–1638): Partite variate sopra quest’ Aria francese detta l’Alemana teorbille

Michel de la Barre (1675–1745): Chaconne g-duuri huilulle ja basso continuolle

Luuttu ja teorbi ovat intiimejä salonkisoittimia, jotka ovat täynnä retorista ilmaisuvoimaa. Erityisesti ranskalainen 1600- ja 1700-luvun ohjelmisto hienoinen nyansseineen houkuttelee Ensemble Vergissmeinnichtin soittajia kerronnalliseen ilmaisuun. Kuulijoilleen se antaa niin koettavaa, ajateltavaa kuin tunnettavaakin. Barbora Hulcová ja Antje Becker perustivat yhtyeensä etsiäkseen ”puhuvaa” esittämistä ja menneiden vuosisatojen musiikin ymmärrystään. Duo debytoi tulevana kesänä Fredrik II Suuren kuninkaallisessa pääkaupungissa Potsdamissa ja ilahduttaa pian sen jälkeen BRQ Vantaan Fringe-sarjassa.

Konserttiin on vapaa pääsy. Voitte kuitenkin tukea nuoria muusikoita tekemällä vapaamuotoisen lahjoituksen heille tapahtumassa.

Aino Peltomaa

27.04.2018

Piknik-konsertti: Ensemble Gamut!

Lauantai 11.8. klo 14-15, Pappilan puisto (Kirkkotie 45, Vantaa)

BRQ Vantaa osallistuu Helsingan keskiaikapäivän musiikilliseen antiin. Ulkoilmalavalla esiintyy kotimainen Ensemble Gamut. Konserttiin on vapaa pääsy.

Ensemble Gamut! on tuore kollektiivi, joka etsii rohkeasti uusia tapoja tuoda vanhaa musiikkia tämän päivän kuulijoille yhdistäen vanhaa musiikkia, kansanmusiikkia sekä vapaata improvisaatiota. Tyylien syvällinen tuntemus, mutta toisaalta myös rajoja rikkova genrajojen ylitys ja halu kokeilla uutta yhdistää ensemblen monipuolisia muusikoita. Ohjelmistossa on keskiajan ja varhaisrenessanssin sävellyksiä improvisoituja hetkiä, jotka pitävät sekä muusikot, että yleisön varmasti otteessaan.

www.ensemblegamut.com

Aino Peltomaa, laulu, perkussiot, harppu, fiidel
Juho Myllylä, nokkahuilut
Ilkka Heinonen, jouhikko, g-violone

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Vantaa-Seura ry. ja Tikkurilan seurakunta.

27.04.2018

BRQ Vantaa Open Stage

Lauantai 11.8. klo 16-17, Nyknapaksen talo (Kirkkotie 26, Vantaa)

Vanhan musiikin harrastajien esityksiä. Ilmoittaudu soittamaan ja laulamaan! Ilmoittautumiset festivaalin verkkosivuilla 31.5. mennessä.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

27.04.2018

BRQ Vantaa Fringe 2018

Lauantai 11.8. klo 17.30-18.30, Nyknapaksen talo (Kirkkotie 26, Vantaa)
Sunnuntai 12.8. klo 16.30-17.30 ja 18-19, Pyhän Laurin kappeli (Pappilankuja 3, Vantaa)

Festivaali tukee tänäkin vuonna nuoria yhtyeitä tarjoamalla esiintymismahdollisuuksia festivaalin yhteydessä. Fringe-ohjelma julkistetaan kevään aikana festivaalin verkkosivuilla. Konsertit toteutetaan yhteistyössä Tikkurilan seurakunnan kanssa.

Konsertteihin on vapaa pääsy, mutta tukea muusikoiden matkakuluja tekemällä heille lahjoituksen tapahtumassa.