Uutiskirje 1/2016

24.02.2016

Kuva: Caroline Forbes

Kuva: Caroline Forbes

Hyvin Viritetty BRQ Vantaa Festival

7.–14.8.2016

 

Elokuun uusia virityksiä ovat Bach-meditaatio ja Pohjoismaiden nuorten muusikoiden kisa EAR-ly 2016. Vincenzo Galilein Hyvin viritetty luuttu soi ja maagiset koskettimet -sarja on ennennäkemättömän laaja.

 

Päätöskonsertissa meditoidaan Bachin parissa 14.8.

Sveitsiläinen barokkiviulisti Maya Homburger ja hänen miehensä Barry Guy tuovat Vantaalle uuden konseptin, jossa noin kolmen tunnin ajan soivat Bachin sonaatit ja partitat. Kontrabasisti Barry Guy kommentoi näitä improvisoiden ja Kurtágin sävelin. Yleisö voi meditoida, hiljentyä, makoilla ja jopa käyskennellä vapaasti.

 

Etkoina EAR-ly 2016  5.–6.8.

Vanhan musiikin Pohjoismaiden ja Baltian verkoston NORDEM:n joka toinen vuosi järjestämä kilpailu nuorille muusikoille saapuu Vantaalle. Ensimmäistä kertaa kilpailussa mittelevät yhtyeiden lisäksi myös solistit. Yleisö valitsee suosikkinsa ja kutsuu tämän esiintymään 2017 festivaalille. Kilpailu pidetään Pyhän Laurin kappelissa, tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

 

Maagiset koskettimet -sarja laajenee

Pyhän Laurin kappelin sarjan ja samalla koko festivaalin avaa  Elina Mustosen virginaalikonsertti, jossa soi englantilainen renessanssimusiikki. Cembalisteja on peräti kolme tänä vuonna. Mahan Esfahani esittelee C.P.E. Bachin keski-eurooppalaisia aikalaisia, Imbi Tarum uutta virolaista musiikkia kun taas Mitzi Meyerson keskittyy preludeihin ja passacaglioihin. Anna Kuvaja soittaa Bachia, Haydnia, Mozartia ja Beethovenia fortepianolla. Viikon lopussa kaksi 1800-luvun pianonrakentajaa, Graf ja Erard, ottavat mittaa toisistaan. Mendelssohn soitti lapsuudessaan Grafia, mutta aikuisena hän siirtyi Erardin kannattajaksi. Liszt puolestaan oli Erard-mies henkeen ja vereen. Grafia esittelee hollantilainen kulttipianisti Ronald Brautigam. Erardia soittaa Liszt-spesialisti ja maaliskuussa Carnegie Hallissa debytoiva Gábor Farkas.

 

Virityksiä renessanssin ystäville

Tähtitieteilijä Galileo Galilein isä, matemaatikko Vincenzo Galilei oli intohimoinen luutunsoittaja, joka kiinnostui erilaisista virityksistä. Hänen Hyvin viritetty luuttu -sarjansa kuulemme Zak Ozmon tulkitsemana. Italialainen Micrologus palaa Vantaalle ja virittää venetsialaista karnevaalitunnelmaa ohjelmallaan Carnevalesque, joka esittelee commedia dell’arten hahmoja niiden nuoruutensa voimassa. Espanjalainen Capella de Ministrers tuo eksoottista sefardijuutalaisten musiikkia Vantaalle.

 

Barokkiviritykset

Phantasm esittää Lawesin musiikkia englantilaisen luuttuvirtuoosin Elisabeth Kennyn kanssa. Bachin ystäviäkään ei hylätä, sillä HEBO ja Kajsa Dahlbäck tulkitsevat mestarin kantaatteja ja konserttoja. Elegantin ranskalaistunnelman virittää monsieur Rameau avustajinaan madame Florence Malgoire, monsieur Esfahani ja monsieur Luolajan-Mikkola. Pia Freundin ja BRQ Ensemblen konsertin otsikkona on Amor, el mar, y la noche – rakkaus, meri ja yö.

 

Katso ohjelma osoitteessa www.brq.fi

Lipunmyynti 1.3. alkaen verkkokaupassa: https://holvi.com/shop/brq2016/