Uli Kontu-Korhonen © Heikki Tuuli

Uli Kontu-Korhonen

Suomalainen sopraano Uli Kontu-Korhonen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Vanhaa musiikkia Kontu-Korhonen on opiskellut mestarikursseilla opettajinaan muun muassa Evelyn Tubb, Michael Fields, Stephen Stubbs, Suzie LeBlanc sekä The Hilliard Ensemblen laulajat.

Kontu-Korhosella on kuulaan kirkas sopraano, joka helisee enkelimäisiin korkeuksiin säilyttäen aina kauniin värinsä. Hän on voimakas tulkitsija, joka laulaessaan kertoo tarinaa avoimesti yleisön kanssa kommunikoiden.

Kontu-Korhosen soololevy ”Praemia lucis Valon lahja” ilmestyi toukokuussa 2008 Alba records- levy-yhtiölle, ja se sisältää Hildegard von Bingenin lauluja sekä vanhoja suomenkielisiä virsiä sekä kansanlauluja. Soolo-ohjelmissaan Kontu-Korhonen soittaa laulamisensa lisäksi keskiaikaisia instrumentteja, joita ovat muun muassa dulcimer, sinfonia, portatiivinen urku ja 5-kielinen kantele.

Kontu-Korhonen on laulanut vuodesta 1997 lähtien keskiaikaisen musiikin yhtye Oliphantin solistina. Yhtyeen ohjelmisto kattaa musiikkia 1100-luvun monodiasta moniääniseen ars novaan asti. Oliphant on tuonut runsaasti julki ennestään tuntematonta truveerimusiikkia. Yhtyeen levyt ”Joie fine”-chansons pieuses-lauluja (2006), Gace Brulén musiikkia sisältävä levy (2004) sekä ”Lauluja Ristiretkiltä” (2000) ovat herättäneet ihastusta niin yleisössä kuin arvostelijoissakin improvisatorisella ja värikkäällä musisoinnillaan. Vuosien 2008–2009 aikana Oliphant perehtyi saksalaiseen keskiaikaiseen musiikkiin sekä valmisti ohjelmasta HERZ, PRICH! – SYDÄN, MURRU! -konsertti- ja levykokonaisuuden. Levy ilmestyi maaliskuussa 2010.

Soolokonserttiensa lisäksi Kontu-Korhonen on ollut toteuttamassa keskiaikaista liturgista draamaa, Ludus Danielis, sekä Hildegard Bingeniläisen Ordo Virtutum-näytelmää. Kontu-Korhonen on toiminut muusikkona useissa teatteri- ja tanssituotannoissa, joissa keskiaikainen musiikki on ollut keskeisessä asemassa. Keskiajan, renessanssin ja barokkimusiikin esittämisen lisäksi Kontu-Korhonen on laulanut myös jazz- ja kansanmuusikoiden kanssa sekä esittänyt uutta musiikkia. Erilaiset poikkitaiteelliset hankkeet ovatkin oleellinen osa Kontu-Korhosen taiteilijapersoonaa. Kotimaansa lisäksi hän on konsertoinut useissa Euroopan maissa sekä tehnyt radionauhoituksia.

Kontu-Korhonen opettaa vanhaa musiikkia Turun musiikkiakatemiassa.

Lue lisää