Miklós Spányi © Magdy Mikaelberg

Miklós Spányi

Unkarilainen Miklós Spányi opiskeli urkujen ja cembalon soittoa Franz Lisztin musiikkiakatemiassa Ference Gergelyn ja János Sebestyénin johdolla. Hän jatkoi opintojaan Antwerpin Kuninkaallisessa konservatoriossa sekä Münchenin Hochschule für Musikissa.

Spányi on voittanut kansainväliset cembalokilpailut kahdesti, Nantesissa vuonna 1984 ja Pariisissa vuonna 1987. Hän on konsertoinut lähes kaikissa Euroopan maissa sekä solistina että useissa kamarimusiikkiyhtyeissä. Spányi on työskennellyt unkarilaisen Concerto Armonico Budabest -yhtyeen taiteellisena johtajana vuodesta 1983 lähtien, ja vuosina 2006–2009 hän toimi taiteellisena johtajana myös suomalaisessa vanhan musiikin yhtyeessä Ensemble Opus X. Spányi on äänittänyt lukuisia levytyksiä useille levy-yhtiöille sekä solistina että eri orkesterien kanssa.

Vuosina 19902012 Spányi työskenteli opettajana Oulun konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän on opettanut myös esimerkiksi Mannheimin Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunstissa, Franz Lisztin musiikkiakatemiassa sekä Conservatorium van Amsterdamissa. Lisäksi Spányi on opettanut lukuisilla mestarikursseilla esimerkiksi Hollannissa, Belgiassa, Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa, Portugalissa, Unkarissa ja Suomessa.

Jo usean vuoden ajan Spányi on keskittynyt erityisesti C. P. E. Bachin musiikkiin, ja häntä pidetään yhtenä tärkeimmistä Bachin musiikin esittäjistä ja tutkijoista. Spányi tunnetaan myös taitavana improvisoijana ja säveltäjänä.

Lue lisää