Matias Häkkinen © Sandra Saulo

Matias Häkkinen

Matias Häkkinen on maamme kiinnostavimpia ja aktiivisimpia kosketinsoittajia, keskeinen vaikuttaja ja läsnäolija musiikin kentillä. Hänet tunnetaan sekä vahvana visionäärinä että inspiroituneena soittajana ja omistautuneena opettajana.

Häkkinen työskentelee monipuolisesti erilaisissa muusikon tehtävissä sekä cembalistina että pianistina ja urkurina ohjelmistolla, joka ulottuu renessanssista kaikkein tuoreimpaan nykymusiikkiin. Erityisen kiinnostuksen kohteina hänellä ovat 1600-luvun loppupuolen orkesteri- ja cembalorepertuaarit sekä 1900-luvun alkupuolen vanhojen soitinten kulttuuri. Häkkisen käytössä olevista soittimista keskeisimmät ovat J. Ollikan rakentama italialaistyyppinen cembalo jaetuin koskettimin, 1900-luvun puolen välin valtava Wittmayer-konsertticembalo, sekä Rolandin C-30 sähköcembalo. Hän on konsertoinut ympäri Suomea sekä laajasti ympäri Eurooppaa muun muassa sooloresitaalein, kamarimuusikkona, lied-pianistina, säestäjänä, korrepetiittorina, orkesterin johtajana, solistina sekä jäsenenä. Lisäksi Häkkinen toimii kirjoittajana, pedagogina ja luennoitsijana, virittäjänä, huoltajana, tuottajana sekä erilaisissa musiikin alan asiantuntijatehtävissä – ja on saanut oppia näissä töissä toimiessaan monia soittotaidon ja musiikillisen sivistyksen lisäksi hyödyllisiä taitoja, kuten kirjanpitoa, tapahtumatuottamista, johtamista ja markkinointia.

Häkkinen on toiminut New Century Baroque -orkesterin sekä Ensemble Nylandian taiteellisena johtajana. Lisäksi hän on soittanut muun muassa European Union Baroque Orchestrassa, European Union Chamber Orchestrassa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa, BRQ Vantaa Ensemblessä, Radion sinfoniaorkesterissa, Laivaston soittokunnassa, Kaartin soittokunnassa ja Avanti!:ssa, Opus X -orkesterissa, Suomen Kansallisoopperassa sekä useiden kaupunginorkesterien kanssa. Viime aikoina hän on tutustunut uusiin soittimiin (muun muassa erilaisiin syntetisaattoreihin, klavikordeihin ja kampiliiroihin), sekä tehnyt improvisaatiokokeiluja Tölöläb-kollektiivin kanssa. Esiintymisiä hänellä on ollut myös monilla Suomen ja Euroopan tunnetuimmista ja korkeatasoisimmista festivaaleista.

Häkkinen on toiminut myös Helsingin ammattikorkeakoulussa (Metropolia), Sibelius-Akatemiassa, Sibelius-lukiossa ja Helsingin konservatoriossa, monissa musiikkiopistoissa sekä lukuisilla mestarikurseilla säestäjänä ja cembalonsoiton, basso continuon sekä kamarimusiikin opettajana. Hän on myös Café Barock -konserttisarjan taiteellinen johtaja ja tuottaja, Muusikkojen liiton alajaosto Solistit ry:n johtokunnan jäsen, BarokkiKuopio-festivaalin taiteellinen johtaja ja Suomen vanhan musiikin liiton puheenjohtaja.

Vuonna 2011 Häkkinen päätti opintonsa musiikin maisterin tutkintoon. Matkan varrella hän opiskeli pianon- ja cembalonsoittoa muun muassa Anssi Mattilan, Menno van Delftin, Seppo Saloviuksen, Joonas Pohjosen, Ana Mafalda Castron ja Annamari Pölhön johdolla Sibelius-Akatemiassa, Stadiassa sekä Amsterdamissa ja Portossa. Opintojaan hän on täydentänyt esimerkiksi Gustav Leonhardtin, Ton Koopmanin, Laurence Dreyfusin, Pierre Hantaïn, Bob van Asperenin, Huguette Dreyfusin ja Andrew Lawrence-Kingin antoisilla mestarikursseilla.

Lue lisää