Markku Luolajan-Mikkola

Markku Luolajan-Mikkola YouTubessa:

Markku Luolajan-Mikkolan esiintyi vuoden 2010 Vantaan musiikkijuhlilla: MARAIS: Prélude in d minor from Livre III

Markku Luolajan-Mikkola soittaa useita viola da gamba -soitinperheen soittimia ja historiallisia selloja, joilla hän tulkitsee laajaa, 1500-luvulta nykypäivään ulottuvaa ohjelmistoa. Ohjelmistoon kuuluu myös haastavimpia näille instrumenteille sävellettyjä kappaleita. Hän ei ole pelkästään vanhan musiikin taitaja, vaan myös pioneeri Suomessa ennennäkemättömien projektien sekä luovan lähestymistapansa vuoksi: hän tavoittelee musiikillista ilmaisua eikä pyri ainoastaan jäljittelemään historiallisia tai muiden taiteilijoiden esityksiä.

Luolajan-Mikkola on soittanut resitaaleja ja kamarimusiikkia 1990-luvulta lähtien. Parhaillaan hänen ohjelmistossaan ovat kaikki Bachin sellosarjat sekä sellosovitukset Bachin sooloviulupartitoista ja -sonaateista. Vuosien 2015–2017 aikana hän soittaa lähes sata resitaalia kaikissa Suomen keskiaikaisissa kirkoissa. Vastikään äänitetty barokkisellolevytys Bachin viulusonaateista ja -partitoista julkaistiin vuonna 2016.

Luolajan-Mikkola on soittanut yli tuhat konserttia yli 30 maassa ympäri maailmaa. YLE palkitsi vuonna 2003 ranskalaiseen barokkimusiikkiin keskittyneen, yhdeksän eri ohjelman ja kolmessa eri maassa järjestetyn Gambaa!-konserttisarjan Vuoden musiikkiteko -palkinnolla. Konserttisarja sisälsi Antoine Forquerayn sävellyssarjan Five Suites ja musiikkia bassogamballe Marin Maraisin viidestä kirjasta viola da gamba -soittimille sekä Franҫois Couperinen Noveaux Concerts diskanttigamballe.

Vanhan musiikin lisäksi Luolajan-Mikkola on erittäin kiinnostunut myös nykymusiikista. Hän uskoo, että periodisoitinten tulevaisuus ei ole vain kuolleiden säveltäjien musiikissa, vaan myös toivossa ymmärtää itseämme ja aikaamme sekä instrumenteissa olevia mahdollisuuksia ilmaista ja kommunikoida ajatuksiamme niiden avulla. Hänen nykymusiikki-innostuksensa kumpuaa osittain vanhan musiikin perinteestä, jolloin kaikki esitettävä musiikki oli uutta ja muusikoita innoittavaa. Täten Markulla on takanaan jo yli 20 kantaesitystä, joista suurin osa on hänen tilaamiaan.

Sen lisäksi, että hän on sellon ja gamban pioneeri Suomessa ja perustanut useita periodimusiikkiyhtyeitä niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin, Luolajan-Mikkola on myös esitellyt uusia konserttikonsepteja. Vuonna 2010 hän esitteli Soitto kotiin -kotikonsertit Helsingin juhlaviikoilla ja vuonna 2012 Suomalainen barokkiorkesteri esitti Tule makoilemaan -konserttisarjan, missä yleisö sai kuunnella esitystä patjoilla rentoutuen. Luolajan-Mikkola on toiminut Suomen Solistiyhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2003–2008 ja Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena johtajana vuosina 2010–2013. BRQ Vantaa Festivalin hän perusti vuonna 2010 ja toimii edelleen festivaalin taiteellisena johtajana.

Luolajan-Mikkola on tehnyt noin neljäkymmentä sekä yleisön että kriitikoiden arvostamaa soolo- ja kamarimusiikkilevytystä. Hänen soololevyilleen on myönnetty Janne-palkinto, YLE:n tunnustuspalkinto sekä klassisen musiikin Emma-palkinto. Phantasm-yhtyeelle on myönnetty kahdesti Gramophone-palkinto, ja heidän levytyksensä on huomioitu myös muilla tunnustuksilla, joita ovat muunmuassa Diapason d’’or, Gramophone-lehden Editor’s Choice, Choc du Monde, BBC Music Magazine Recording of the Month sekä Rondo-lehden Kuukauden levy.

Luolajan-Mikkola aloitti sellonsoiton opetuksen Sibelius-Akatemiassa vuonna 1970, jo ennen valmistumistaan, ja opettaa siellä edelleen barokkisellon ja gamban soittamista. Useat hänen entisistä oppilaistaan soittavat nykyään Euroopan johtavissa orkestereissa. Hän uskoo, että lapsi oppii parhaiten arvostamaan musiikkia ja kulttuuria 10–18 -vuoden iässä, ja on tämän takia opettanut myös Länsi-Helsingin musiikkiopistossa vuodesta 1980 lähtien.

Luolajan-Mikkola opiskeli Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui vuonna 1983 sello pääaineenaan. Hän suoritti viola da gamban ja barokkisellon jatkotutkinnot Haagan Kuninkaallisessa konservatoriossa vuonna 1992. Opiskeluvuosiensa aikana häntä opettivat Arto Noras, Jaap Ter Linden, Wieland Kuijiken ja Laurence Dreyfus. Hän kiittää erityisesti Paul Tortelieria ja Seppo Laamasta heidän kannustuksestaan.

Lue lisää