Anneliina Koskinen ©Toivo Koskinen

Anneliina Koskinen

Sopraano Anneliina Koskinen aloitti musiikkiopintonsa Pohjois-Kymen musiikkiopistossa, jossa hän opiskeli viulun ja nokkahuilun soittoa. Lukiossa opiskellessaan Koskinen valitsi pääaineekseen laulun, jonka opiskelua hän jatkoi Sibelius-Akatemiassa. Koskinen suoritti musiikin maisterin tutkinnon sekä lauludiblomin erinomaisin arvosanoin vuonna 1993. Vanhan musiikin tietoa ja taitoa Koskinen on kerryttänyt paitsi Sibelius-Akatemian opinnoissaan, myös lukuisilla mestarikursseilla sekä Lontoossa Jessica Cashin (laulu) ja Pamela Thorbyn (nokkahuilu) ohjauksessa. Tätä nykyä Koskinen on itse kysytty kouluttaja vanhan musiikin kursseilla.

Koskisen tapaa laulaa on useissa yhteyksissä kuvattu vahvan kertovaksi, ja hän onkin työskennellyt paljon myös teatterissa. Lauluäänen lisäksi Koskisen instrumentteja keskiaikaisen musiikin konserteissa ovat erilaiset huilut ja pillit, goottiharppu, psalttari, jousipsalttari, sinfonia, rebec, krumhorn, kellot ja perkussiot.

Vuosina 2015 ja 2017 Koskinen on toiminut Suomen Kulttuurirahaston tuella linnamuusikkona luennoiden ja musisoiden Suomen keskiaikaisissa linnoissa. Vaikka Koskisen ohjelmistossa on musiikkia 2000 vuoden ajalta, vanhan musiikin laulajana parhaiten tunnettu sopraano on esiintynyt paitsi eri yhtyeiden ja orkestereiden solistina myös esimerkiksi kansainvälisen renessanssimusiikin yhtye Retroverin, turkulais-helsinkiläisen vokaaliensemble Giardino Novon ja turkulaisen Camerata Aboensiksen jäsenenä Suomessa ja ulkomailla. Koskinen on levyttänyt muun muassa suomalaiselle ALBA- ja ranskalaiselle OPUS 111 -levymerkille sekä nauhoittanut YLE:lle kantanauhoja varhaisen barokin ja keskiajan ohjelmistolla. Vuonna 2009 ALBA Records julkaisi Koskisen soololevyn De Angelis, joka koostuu hyvin varhaisesta keskiaikaisesta musiikista, Hildegard Bingeniläisen lauluista sekä suomalaisista kansansävelmistä.

Koskinen on Suomen Solistiyhdistyksen jäsen, minkä lisäksi hän toimii Turun Vanha Musiikki ry:n hallituksen puheenjohtajana kaudella 2017.

Lue lisää