Contactus, Andres ja Myllylä

Adeu, mon cuer – Rakkaudesta ja kuolemasta

Maanantaina 6.8. klo 19, Pyhän Laurin kirkko
(Kirkkotie 45, Vantaa)

Anonymous – Binchois – de Perusio – de Pistoria – Grimace – Dufay

Contactus (Suomi/Belgia)
Hiromi Bando, sopraano
Juho Myllylä, nokkahuilut
Miron Andres, vielle

Huomioikaa ystävällisesti, että laulaja on vaihtunut baritoni Romain Dayezista sopraano Hiromi Bandoon.

Adeu, mon cuer esittelee monivivahteisesti myöhäiskeskiajan ja varhaisrenessanssin musiikkia. Ohjelman ytimessä ovat ranskalaisen musiikin ilmaukset rakkaudelle ja kuolemalle. Codex Escorialin ja muiden 1400-luvun puolivälin käsikirjoitusten rondeaut, virelait ja balladet kuuluvat burgundilaiseen chanson -ohjelmistoon, jonka keskeisinä teemoina ovat rakastajan kaipuu ja lamentaatio sekä paheksunta julmaa rakastettua kohtaan. Melankolisia tunnelmia kuullan myös myöhäiselle 1300-luvulle sijoittuvalta ars subtilior -aikakaudelta. Adeu, mon cuer kulkee läpi musiikin ajanjakson täynnä tyyneyttä, taustallaan kuitenkin ahdistunut ja varautunut aistillisuus sekä alati läsnä oleva kuolema.

Contactus on keskiajan ja renessanssin musiikille omistautunut yhtyekollektiivi. Perustajajäsenet Juho Myllylä ja Miron Andres tapasivat opiskellessaan Amsterdamin konservatoriossa. He työskentelevät yhdessä myös Ugly Pug -yhtyeessä, joka on erikoistunut uuteen musiikkiin vanhoilla soittimilla. Adeu, mon cuer -ohjelman yhteydessä he tekevät yhteistyötä sopraano Julie Calbeten ja baritoni Romain Dayezin kanssa syventääkseen repertoaarin värisävyjä.

Juho Myllylä on pohjoismaisen Ear-ly 2016 -solistikilpailun voittaja, ja konsertti on osa Nordem-verkoston hänelle myöntämää palkintoa.

B-lippu: 22,50/17,50€

B-iltapaketti: 33/22,50€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

 

Tuuli Lindeberg kuva: Heikki Tuuli

Le Jardin Florissant – Ruusuromaanin kukkiva puutarha

Maanantai 6.8. klo 21, Pyhän Laurin kappeli
(Pappilankuja 3, Vantaa)

de Vitry – Crequillon – de Lescurel – de Sermisy – Dufay – de Machaut

Tuuli Lindeberg, sopraano
Anna-Maaria Oramo, clavisimbalum ja virginaali

Konsertissa uppoudutaan keskiajan runouden ja rakkauden syövereihin Roman de la Rose -runoelman matkassa. Ruusuromaani oli keskiajalla laajalti tunnettu ja suosittu rakkausrunoelma, jota pidettiin hyveellisen ja ylhäisen ritarirakkauden käsikirjana. Laulajan ja kosketinsoittimen dialogi kertoo Ruusuromaanin nuorukaisen tarinan ranskalaisen keskiajan ja renessanssin musiikin keinoin. Konsertti on unimatka kohti paratiisinomaista mielihyvän puutarhaa, jossa nuorukainen kohtaa allegorioita, vertauskuvallisia rakkauden puolia, ihmishahmossa. Tarina etenee kohti Ruusun kohtaamista, rakastumista ja kirpaisevaa kohtaloa.

Tuuli Lindeberg ja Anna-Maaria Oramo ovat maamme eturivin vanhan musiikin spesialisteja. Lindeberg tunnetaan oratoriolaulajana, uuden musiikin esittäjänä ja kamarimuusikkona. Hän toimii myös liedin ja näyttämö- sekä kuoro-orkesteriteosten parissa. Oramo on cembalotaiteilija, joka työskentelee muun muassa ranskalaisten Orfeo 55- ja Ensemble Matheus -yhtyeiden sekä Suomalaisen barokkiorkesterin ja Helsingin barokkiorkesterin kanssa. Hän on toistaiseksi ainoa suomalainen cembalisti, joka esittää keskiaikaista musiikkia 1400-luvun esikuvan mukaan rakennetulla clavicimbalumilla.

A-lippu: 28€
B-lippu: 22,50/17,50€

B-iltapaketti: 33/22,50€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Maria Krestinskaya

Domenico Dall’Oglio – Italialais-venäläiset viulusonaatit

Tiistai 7.8. klo 19, Pyhän Laurin kirkko
(Kirkkotie 45, Vantaa)

Dall’Oglio – Madonis – Vivaldi

Maria Krestinskaya, barokkiviulu
Imbi Tarum, cembalo ja urut
Markku Luolajan-Mikkola, viola da gamba

Domenico Dall’Oglion (1700–1764) viulusonaatit ovat unohdettuja mestariteoksia, joissa yhdistyy herkkyys ja virtuositeetti. Klassismia enteilevät miniatyyrit ovat eräs venäläisen barokin kulmakivistä. Vivaldin oppilas Dall’Oglio saapui keisarinna Anna Ivanovnan (1693–1740) hoviin vuonna 1735. Galanttien oppiensa ohella säveltäjä hyödynsi vaikutteita venäläisestä kansanmusiikista ja soittimista.

Maria Krestinskayan levytys Dall’Oglio: Violin Sonatas (2017)on ensilevytys teoksista. BRQ Vantaa -festivaalin konsertti on levyn julkistustilaisuus Suomessa.

Maria Krestiskaya on aktiivinen sekä modernin että varhaisen viulismin saralla. Hänet tunnetaan Concertino Praga-, Jascha Heifetz- ja Glazunov-kilpailuiden voittajana. Hän on kiertänyt myös vanhan musiikin festivaaleja laajaan muun muassa Venäjällä, Alankomaissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Imbi Tarum on Estonian Harpsichord Festivalin taiteellinen johtaja. Hän esiintyy säännöllisesti Tallinn Baroque- ja Corelli Consort -yhtyeiden sekä Tallinnaan barokkiorkesterin kanssa. Markku Luolajan-Mikkola on kansainvälisesti tunnustettu suomalainen viola da gamba- ja sellotaiteilija. Hän toimii BRQ Vantaa -festivaalin taiteellisena johtajana.

A-lippu: 28€
B-lippu: 23/17,50€

A-iltapaketti: 43€
B-iltapaketti: 33/22,50€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch kuva: Heikki Tuuli

Kaakinen-Pilch lempipuuhassaan – Sooloja viola d’amorelle ja viululle

Tiistai 7.8. klo 21, Pyhän Laurin kirkko
(Kirkkotie 45, Vantaa)

J. S. Bach – von Westhoff

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viola d’amore ja barokkiviulu

Muusikon ja soittimen välinen suhde on hyvin intiimi. Sirkka-Liisaa resonoiva viola d’amore inspiroi ja ”aiheuttaa vakavaa riippuvuutta”. Resonanssikielineen helisevä soitin soveltuu erinomaisesti soolosoittoon, mutta tuntemattomista syistä ei soolo-ohjelmistoa instrumentille juurikaan löydy. Näin ollen viulistin katse kääntyy Bachin huilu-, luuttu- ja sellosooloihin, joita kuullaan konsertissa viola d’amorelle sovitettuna.

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch on harvinaislaatuisen monipuolinen viulisti. Suomessa hänet tunnetaan yhtyeistä Avanti, Suomalainen barokkiorkesteri, Helsingin barokkiorkesteri ja Battalia. Ulkoimailla hän on soittanut Orchestra of the 18th Century-, La Petite Bande-, Amsterdamin barokkiorkesteri-, Concerto Copenhagen -ja Orchestre des Champs-Elysëes -orkestereiden riveissä sekä Collegium Vocale -kokoonpanon konserttimestarina. Hän on levyttänyt laajalti J. S. Bachin sooloviulutuotantoa, Christoph Graupnerin orkesteri- ja yhtyemusiikkia sekä Heinrich Ignaz Franz Biberin viulumusiikkia.

A-lippu: 28€
B-lippu: 22,50/17,50€

A-iltapaketti: 43€
B-iltapaketti: 33/22,50€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Olga Andryshchenko & Guadalupe López Íñiguez kuva: Ville-Paul Paasimaa

Salonkikelpoista – Mendelssohnin sello-pianotuotanto historiallisin soittimin

Keskiviikko 8.8. klo 19, Pyhän Laurin kappeli
(Pappilankuja 3, Vantaa)

Mendelssohn

Guadalupe López Íñiguez, klassinen sello
Olga Andryushchenko, fortepiano (Érard)

Robert Schumann luonnehti Mendelssohnia 1800-luvun Mozartiksi: hän ymmärsi aikansa henkeä kiteyttäen sekä ratkoen kulttuuri-ilmapiirin ristiriitoja. Mendelssohnia on esitetty halki 1900-luvun romanttisin tulkinnoin. Nyt festivaalilla kuullaan säveltäjän koko sello-pianotuotanto historiallisin aikalaissoittimin. Sellisti Guadalupe López Íñiguez sekä pianisti Olga Andryushchenko pyrkivät 1800-luvun salonkikonserttien henkeen ja eleganssiin Pyhän Laurin kappelissa.

Guadalupe López-Íñiguez on sellisti ja tutkija. Hän on valmistunut psykologian tohtoriksi Madridin yliopistosta ja toimii tutkijana sekä opettajana Sibelius-Akatemiassa. Sellistinä hän on esiintynyt useilla vanhan musiikin festivaaleilla ja soittaa muun muassa Helsingin barokkiorkesterin riveissä. Hän julkaisi kokonaislevytyksen Gabriellin ja Scarlattin sellosonaateista vuonna 2017. Olga Andryushchenko tunnetaan Franz Schubert und die Musik der Moderne-, Musica Antiqua- ja Bach-Wettbewerb-kilpailuiden palkinnonsaajana sekä I Hammerklavier -voittajana. Hän on kansainvälisesti tunnustettu taiteilija ja konsertoi laajalti. Kaksikko valmistelee parhaillaan kokonaislevytystä Mendelssohnin sello-piano tuotannosta.

A-lippu: 28€
B-lippu: 22,50/17,50€

A-iltapaketti: 43€
B-iltapaketti: 33/22,50€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Laurence Dreyfus kuva: Marco Borggreve

Sweet and Secret Music – Salaista musiikkia

Keskiviikko 8.8. klo 21, Pyhän Laurin kirkko
(Kirkkotie 45, Vantaa)

Dowland – Byrd – Simpson – Hume

Laurence Dreyfus, diskanttigamba
Christian Rivet, luuttu

Katolisia vainottiin laajalti Elisabet I:n (1533–1603) Englannissa. He joutuivat piilottelemaan uskoaan ja rakentamaan salaisia kappeleita sen harjoittamiseksi. Ajan säveltäjämestareista William Byrd ja John Dowland olivat molemmat katolisia. Kun Byrdin yhtyemusiikki sovitettiin lauluäänelle ja luutulle, mukaan saatettiin liittää alluusioita kiellettyyn uskontoon. Konsertti kutsuu kokemaan tämän ”salaisen musisoinnin” intiimin ja melankolisen tunnelman.

Laurence Dreyfus on Phantasm-yhtyeen perustaja ja taiteellinen johtaja. Viola da gamban ja sellon soittajana hän on työskennellyt konsertoiden ja levyttäen aikamme merkittävimpien vanhan musiikin spesialistien kanssa. Paitsi ansioitunut muusikko, Dreyfus on myös eräs vanhan musiikin tutkimuksen kärkinimistä ja omaa emerituksen tittelin Oxfordin yliopistosta. Christian Rivet on säveltäjä, kitaristi ja luutisti. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Emanuel Pahudin, Sine Nomine -kvartetin, Michel Portalin and Laurent Korcian kanssa. Rivet johtaa Le Vent sur l’Arbre -festivaalia Burgundin alueella Ranskassa.

A-lippu: 28€
B-lippu: 22,50/17,50€

A-iltapaketti: 43€
B-iltapaketti: 33/22,50€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Helsingin kamarikuoro kuva: Leo Samama

Monologeja – Laulumusiikkia Gesualdon hengessä

Torstai 9.8. klo 19, Pyhän Laurin kirkko
(Kirkkotie 45, Vantaa)

Gesualdo – Sciarrino – Ambrosini

Helsingin kamarikuoro
joht. Nils Schweckendiek

Kuusihenkisen yhtyeen konsertissa kohtaavat madrigaalien mestari Carlo Gesualdo (1566–1613) sekä italialaiset nykysäveltäjät Salvatore Sciarrino (s. 1947) ja Claudio Ambrosini (s. 1948). Venosan ruhtinas Gesualdo tunnetaan erityisesti ilmaisuvoimaisesta ja rajun kromaattisesta vokaalimusiikistaan, joka harmonialtaan suorastaan rypee tuskassa. Hän on inspiroinut lukuisia nykyajan säveltäjiä. Salvatore Sciarrinon tuotannosta löytyy useita Gesualdon musiikkiin viittaavia kappaleita. Nyt kuullaan otteita hänen 12 Madrigali -sarjastaan, jonka tekstit ovat japanilaisen Matsuo Bashon (1644–1694) luontoaiheisia haikuja.

Helsingin kamarikuoro on Suomen ainoa ammattilaulajista koostuva kamarikuoro. Yhtye esittää sekä kuoromusiikin kantarepertoaaria että uutta ohjelmistoa. Kuoro on tehnyt yhteistyötä muun muassa Helsingin juhlaviikkojen, Musica nova Helsingin sekä Musiikin aika- ja Klang-konserttisarjojen kanssa. Kamarikuoro on esiintynyt laajalti Euroopassa sekä Yhdysvalloissa ja levyttää säännöllisesti. Yhtyettä on luotsannut vuodesta 2007 kapellimestari Nils Schweckendiek.

A-lippu: 33€
B-lippu: 28/22,50€

A-iltapaketti: 48,50€
B-iltapaketti: 38/28€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Phantasm kuva: Marco Borggreve

Perilous Polyphony – Polyfonian äärirajoilla

Torstai 9.8. klo 21, Pyhän Laurin kirkko
(Kirkkotie 45, Vantaa)

Tye – Bevin – Tomkins – Byrd – Gibbons – Locke – Purcell – Bach

Phantasm a3
Laurence Dreyfus, diskanttigamba ja taiteellinen johto
Jonathan Manson, tenorigamba
Markku Luolajan-Mikkola, bassogamba

Englantilaiset polyfonian mestarit kirjoittivat käytänteitä ja ilmaisun rajoja koettelevaa musiikkia. Perilous polyphony -konsertissa liikutaan kolmiäänisen sävellyksen äärirajoilla ihastellen säveltäjien taitoa punoa taidokas teos vähin äänin. Rytmisesti ja harmonisesti monimutkainen musiikki on kaleidoskooppimainen kudelma, jossa itsenäisten äänten ja kokonaissoinnin välillä liikutaan saumattomasti. Ohjelman päättää itseoikeutetusti fuugan ja kaanonin ilmaisuvoimaisiksi sävellysmuodoiksi vapauttanut Johann Sebastian Bach.

Vuodesta 1994 toiminut Phantasm on nykyhetken merkittävimpiä gambaconsorteja. Yhtye on voittanut levytyksistään useamman Gramophone-palkinnon sekä Diapason d’Or -tunnustuksen. Phantasm on kiertänyt maailmaa useamman vuosikymmenen esiintyen Euroopassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Kokoonpano oli myös Oxfordin yliopiston residenssiyhtye vuosina 2005–15.

A-lippu: 28€
B-lippu: 22,50/17,50€

A-iltapaketti: 48,50€
B-iltapaketti: 38/28€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Camerata Kilkenny

The Piper and the Faerie Queen – Irlantilaista kansanmusiikkia

Perjantai 10.8. klo 19, Pyhän Laurin kirkko
(Kirkkotie 45, Vantaa)

Trad. – Telemann – Purcell – Marini – Händel – Leclair

David Power, irlantilainen säkkipilli
Camerata Kilkenny

David Power ja Camerata Kilkenny yhdistelevät konsertissaan barokkia ja irlantilaisia kansansävelmiä. Ohjelmassa kuullaan Telemannin Gulliver-sarja, joka sai innoituksensa Jonathan Swiftin samannimisestä romaanista. Säkkipillillä oli vahva asema barokissa: ranskalaista musettea käyttivät muun muassa Jean-Marie Leclair ja Georg Friedrich Händel pastoraalikuvaelmissaan. Ilta huipentuu italialaisen tyylin ja kansanmusiikin synteesiin O’Carolanin konsertossa (trad.), joka säveltämiseen Turlough O’Carolan sai tarinan mukaan innoituksensa viulisti Francesco Geminianin kohtaamisesta. Geminiani muutti Irlantiin 1733 ja sävelsi lukuisia teoksia paikalliseen kansanmusiikkityyliin.

David Power on irlantilaisen säkkipillin mestari. Hän on voittanut useita alan kilpailuja ja konsertoinut kansainvälisesti. Hän soittaa kokoonpanoissa Fairweather Band, Gorumna, Masters of Tradition ja Pipers Union. Camerata Kilkenny perustettiin urkuri-cembalisti Malcom Proudin ja viulisti Maya Homburgerin aloitteesta. Yhtye yhdistelee 1600- ja 1700-lukujen musiikkia aikamme teoksiin ja tekee yhteistyötä useiden merkittävien vanhan musiikin spesialistien kanssa. Camerata Kilkenny valmistelee levytystä The Piper and the Fairy Queen -ohjelmasta sekä Bachin aarioita ja ruotsalaisia kansalauluja yhdistelevästä kokonaisuudesta.

Vierailua tukee Culture Ireland.

Print

A-lippu: 43,50€
B-lippu: 33/28€

A-iltapaketti: 59€
B-iltapaketti: 43/33€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Ilpo Laspas

Barokin monitaituri – Ilpo Laspas

Perjantai 10.8. klo 21, Pyhän Laurin kappeli
(Pappilankuja 3, Vantaa)

Muffat – Händel – Laspas – Hämeenniemi

Ilpo Laspas, cembalo

Ennen 1800-lukua ammattimuusikot olivat niin multi-instrumentalisteja, säveltäjiä, improvisoijia kuin pedagogejakin. Laaja-alaisuus oli välttämätön ominaisuus ehtymätöntä luovuutta ja nopeaa sävellystaitoa tarvitseville kirkko- ja hovimuusikoille. Aikamme muusikoista urkuri-cembalisti-säveltäjä Ilpo Laspas toteuttaa vaikuttavasti menneiden vuosisatojen ihanteita. Illan aikana kuullaan vanhaa ja uutta musiikkia cembalolla, Laspaksen uusi sävellys sekä improvisaatiota. Teemoja improvisaation aiheeksi voi lähettää osoitteeseen: info@brq.fi.

Ilpo Laspas on cembalisti, urkuri ja pianisti, joka on palkittu muun muassa Leipzig Bach-Wettbewerb -kilpailun cembalo- ja urkusarjoissa. Hän konsertoi tiuhaan solistina ja kamarimuusikkona sekä Suomessa että ulkomailla. Laspas soitti omniverk-soittimen maailmanensikonsertin BRQ Vantaa -festivaalilla vuonna 2014 ja esiintyy instrumentilla Kimmo Pohjosen Sensitive Skin -levyllä.

A-lippu: 28€
B-lippu: 22,50/17,50€

A-iltapaketti: 59€
B-iltapaketti: 43/33€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Podger & Brecon Baroque kuva: Theresa Pewal

Vivaldi! – Rachel Podger & Brecon Baroque

Lauantai 11.8. klo 19, Pyhän Laurin kirkko
(Kirkkotie 45, Vantaa)

Vivaldi – Bach

Rachel Podger, barokkiviulu
Brecon Baroque

Viulistitähti Rachel Podger ja Brecon Baroque saapuvat BRQ Vantaa -festivaalille! Konsertissa kuullaan Vivaldin ja Bachin konserttoja viululle, cembalolle ja luutulle sekä aina vaikuttava Vuodenajat. Podgerin luotsaaman orkesterin ensilevytys Bachin viulukonsertoista kiinnitti kansainvälistä huomiota, joka ei ota laantuakseen. Yhtyeen albumit ovat voittaneet muun muassa BBC Music Magazine-, Gramophone Award- ja Diapason d’Or -palkintoja. Kokoonpano kiertää ahkerasti Eurooppaa sekä Aasiaa ja järjestää omaa Brecon Baroque -festivaaliaan.

Taattu elokuinen elämys jokaiselle barokkimusiikin ystävälle!

A-lippu: 43,50€
B-lippu: 33/28€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.

Florence Malgiore

La Françoise – François Couperin 350 vuotta

Sunnuntai 12.8. klo 19.30, Pyhän Laurin kirkko
(Kirkkotie 45, Vantaa)

Couperin – Duphly – Leclair

BRQ Ensemble
Florence Malgoire, barokkiviulu
Amandine Solano, barokkiviulu
Markku Luolajan-Mikkola, viola da gamba
Laurent Stewart, cembalo

Aikalaiset kutsuivat François Couperinia suureksi, Le Grand, erotukseksi suvun muista hienoista muusikoista. Couperin toimi St. Gervaisin kirkon urkurina ja Ludvig XV:sta hovisäveltäjänä. Hän oli myös suosittu cembalonsoiton opettaja ja sävelsi merkittävän tuotannon tälle soittimelle.

Couperin yhdisti ranskalaisen ja italialaisen tyylin ainutlaatuiseksi synteesiksi. Konsertissa kuullaan Couperinin mestariteos D’Apothéose kahdelle viululle ja continuolle sekä aikalaisten Jean-Marie Leclairin ja Jaques Duphlyn sävellyksiä. Leclairin virtuoottinen viulismi sai Couperinin lailla vaikutteita Italiasta, ja häntä pidetään ranskalaisen viulukoulun isänä. Duphly kirjoitti cembalokirjallisuuden ja -tekniikan huipentavia teoksia juuri ennen soittimen vaipumista 1800-luvun unholaan.

BRQ Ensemble on todellinen vanhan musiikin superkokoonpano. Florence Malgoire toimii konserttimestarina useissa eurooppalaisissa vanhan musiikin orkestereissa ja opettaa alan merkittävillä mestarikursseilla ympäri maailmaa. Malgioren levytykset Les Dominos -yhtyeen kanssa ovat saaneet liudan merkittäviä tunnustuksia. Amandine Solado esiintyy säännöllisesti eurooppalaisten huippuorkestereiden kanssa. Hänet tunnetaan myös Principe Francesco Maria Ruspoli -kilpailun voittajana. Markku Luolajan-Mikkola on kansainvälisesti tunnustettu suomalainen viola da gamba- sekä sellotaiteilija ja BRQ Vantaa -festivaalin taiteellisena johtajana. Laurent Stewart tekee säännöllistä yhteistyötä merkittävien ranskalaisten vanhan musiikin yhtyeiden kanssa. Hänen soololevytyksensä ovat kiinnittäneet huomiota kansainvälisesti.

A-lippu: 33€
B-lippu: 28/22,50€

Hinnat sisältävät Ticketmasterin palvelumaksun.